Hvilken barnevogn skal du vælge?

barnevogn

De to streger på graviditetstesten er livsomvæltende. Pludselig skal du tage stilling til et lille nyt menneskes ankomst, og alt hvad det kræver af både mental og fysisk forberedelse. Derudover kommer sådan et mirakel med et behov for udstyr i lange baner og som ny forælder, er der mange beslutninger at tage. En af de største poster på udstyrslisten er barnevognen, som er et uundværligt hjælpemiddel i dit barns første leveår.
En barnevogn fås i alle afskygninger, og det kan være enormt svært at finde ud af hvilken type barnevogn, der bedst opfylder netop dine behov. Her kan du læse om de forskellige typer og spore dig ind på det bedste match for dig.

barnevogn

Først må du kortlægge dine behov

Som førstegangsforælder har du endnu ikke en erfaring at trække på, og derfor kan der melde sig mange spørgsmål, når det kommer til valg af barnevogn. Det er ikke så underligt, for der findes et utal af modeller, funktioner og prisklasser, og udvalget kan syne af lidt af en jungle. Første skridt i beslutningen er at danne sig et overblik over, hvilke behov din barnevogn skal opfylde.
Allerførst må du gøre det klart, hvor mange penge, du vil bruge på en barnevogn. Det vil muligvis snævre udvalget lidt ind, og så har du allerede et udgangspunkt.

Dernæst må du kigge på dine omgivelser og din livsstil. Har du for eksempel en lille bil, kan du fokusere på de modeller, der hurtigt kan klappes sammen til at fylde meget lidt. Har du en stor bil, er dette ikke så vigtigt. Bor du i en by, kan det være fikst med en barnevogn, der er let styrbar, så du nemmere kan have den med i butikker og steder, hvor du skal navigere uden om mange mennesker. Bor du derimod på landet er en terrængående model måske et bedre valg.

Kombivogn eller barnevogn?

Når du har sporet dig ind på dine behov, har du nu to overordnede muligheder indenfor valg af barnevogn: Skal det være en kombivogn eller en barnevogn?

Med en kombivogn får du to vogne i én. Vognen består typisk af et stel med både en liftdel og en klapvognsdel. Liggemålet i kombivognenes lifte er typisk 76-80 cm. langt og altså en del kortere end målet i en traditionel barnevogn. Det betyder, at dit barn hurtigere vokser ud af liften, typisk når det er et halvt år gammelt. Til gengæld har du med en kombivogn muligheden for at skifte til klapvognsdelen, som kan lægges vandret, så dit barn kan sove her. Dertil er en kombivogn handy og nem at tage med på farten.
Med en klassisk barnevogn får du et længere liggemål i liften på omkring 97 cm. Her kan dit barn ligge helt op til 3-års-alderen. Du får samtidig en robust vogn, der fungerer godt i terræn. Derimod vil en sådan vogn være lidt mere upraktisk og sværere at komme rundt med på tur. Du kan også få behov for at købe en klapvogn senere, når dit barn bliver ældre og gerne vil opleve verden med egne øjne.
Der er altså fordele og ulemper ved begge vogntyper.